V procese s Bakim S. a spol. dnes vypovedali ďalší svedkovia

07.02.2011 Prešov

Prešov 7. februára (TASR) – Senát Okresného súdu v Prešove dnes vypočul ďalších svedkov v procese s Bakim S. , Jurajom J. a Jánom C. , ktorí čelia obžalobe z rozsiahlej drogovej trestnej činnosti.
Pred súdom stáli dvaja obžalovaní, ktorých priviedla eskorta, proti Bakimu S. sa konanie vedie ako voči ušlému. Hneď na začiatku Juraj J. oznámil, že sa na pojednávaní nezúčastní a súhlasí, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.
Podľa obžaloby obvinení spolu s ďalšími osobami údajne zabezpečovali dovoz, prechovávanie a ďalšiu distribúciu heroínu. Ten mal byť balený na území Turecka do športovej a inej obuvi, od mája 2008 prevezený na územie SR a následne distribuovaný do zahraničia. K takémuto konaniu vraj došlo najmenej v šiestich prípadoch, pričom jedna zásielka mala obsahovať okolo 20 kilogramov drogy. Časť heroínu mali prechovávať aj v penzióne v Starom Smokovci, kde zaistili desať kg drogy.
Pred senátom dnes ako prvá vypovedala priateľka obžalovaného Bakiho S. Uviedla, že sa s ním spoznala, keď pracovala ako čašníčka v jeho prevádzke vo Vysokých Tatrách. Istý čas tam robil vyhadzovača a sezónne práce aj Juraj J. , kam za ním niekedy prišiel aj Ján C.
Svedkyňa pre súdom uviedla, že nepozná osoby, s ktorými sa jej priateľ stýkal, lebo väčšinou všade chodili sami. Tvrdila, že Baki S. a Juraj J. určite neboli priatelia. O zadržaní nejakých osôb v súvislosti s drogami, sa vraj dozvedela z televízie, ktorú sledovali spolu s Bakim S. a nespomína si, že by bol vtedy nervózny či rozčúlený.
Povedala, že svojho priateľa na Slovensku naposledy videla v roku 2009 začiatkom zimy. Potom vraj odišiel do Srbska, kam chodil na návštevu rodiny. Neskôr sa s ním údajne stretla v marci 2010, keď bola za ním v Srbsku. Vypovedala, že Baki S. sa plánoval vrátiť na Slovensko, prečo to neurobil, nevie.
Senát dnes vypočul ako svedka aj vodiča, ktorý mal Jánovi C. voziť zásielky s nejakými šľapkami pravdepodobne čínskej výroby. Uviedol, že išlo o vrecia s tovarom, ktoré na základe príkazu šéfa svojej firmy vyzdvihol z kamióna, ktorý ich mal privážať z Turecka. Jánovi C. údajne štyri- až päťkrát doručil zásielku tovaru. Tú mu odovzdal po telefonickom dohovore napríklad v Žiline, Martine či Topoľčanoch, väčšinou to bolo okolo osem vriec.
To, že sa nejaké šľapky nachádzali v jednej uzamknutých miestnosti reštauračného zariadenia v Starom Smokovci, dnes potvrdil aj ďalší svedok. Ten spolu s Jurajom J. rozbiehal spoločný podnik a chceli tu zriadiť penzión. Dodal, že objekt sa nachádzal v susedstve zariadenia, ktoré vlastnil Baki S. Od spomínanej miestnosti vraj mal kľúč len Juraj J. Raz, keď sa tam nevedeli dostať, s nejakým kolegom vylomili zámok, čo jeho spoločníka veľmi rozčúlilo.
Svedok tvrdil, že v čase, keď bol on v Starom Smokovci si nič podozrivé nevšimol. Bakiho S. poznal z videnia a uviedol, že raz ho videl, ako prišiel do reštaurácie za jeho spoločníkom. Rovnako tam vraj chodil aj Ján C.
Pojednávanie popoludní pokračuje vypočutím ďalšej svedkyne. Následne ho predseda senátu odročí, nakoľko bude prebiehať ďalšie dokazovanie a výsluchy.
 

Vyberte región